El web policial amb fotos de presumptes autors d’actes vandàlics no és il·legal

Amb la Sentència 41/2018, de 26 de gener, la Sala Civil del TS avala la pàgina web de mossos on es difonien les fotografies de presumptes autors d’actes vandàlics per tal que mitjançant la col·laboració ciutadana s’ajudés a identificar-los després dels greus incidents que hi va haver a Barcelona els dies 29 i 30 de març de 2012.

http://www.poderjudicial.es/search/openDocument/2d828890d71e7104/20180131

La citada pàgina web, que en el seu moment va comportar molta polèmica, finalment ha resultat que era ajustada a dret i que per tant, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya podia publicar i difondre imatges de presumptes autors d’actes vandàlics amb la finalitat de sol·licitar la col·laboració ciutadana per a la seva identificació.

El Tribunal Suprem entén que amb aquesta pàgina web del Departament d’Interior  no es varen vulnerar  els drets fonamentals a l’honor, intimitat i pròpia imatge de les persones i que existia una habilitació legal per la difusió de les imatges basada en la llei d’Enjudiciament Criminal, la Llei orgànica de forces i cossos de seguretat i la Llei orgànica de protecció de dades personals, alhora que complia amb els requisits que exigeix el Conveni Europeu de Drets Humans.

La citada publicació, segons els TS, no era desproporcionada  atès que els fets varen ser greus i varen provocar una considerable alarma social. l’Alt Tribunal també recalca que només es varen publicar les imatges quan les investigacions practicades pel cos de mossos per a identificar els presumptes culpables varen ser infructuoses.

 

Albert Requena Mora

Advocat ICAB 34143