Sobre la reclamació de les despeses de constitució d’hipoteca

Segurament hauràs escoltat per les notícies que els bancs estan obligats a abonar les despeses de formalització d’una hipoteca (notari, impost d’Actes Jurídics Documentat i gestoria). Doncs bé, certament, mitjançant la Sentència 5618/2015 de 23 de desembre, el Tribunal Suprem va condemnar BBVA a tornar les despeses de formalització d’un préstec hipotecari, en declarar nul·la aquesta clàusula del contracte hipotecari per abusiva a més d’indicar que “qui té l’interès principal en la documentació i inscripció de l’escriptura de préstec amb garantia hipotecària és, sens dubte, el prestador […]“.

També una recent sentència de l’Audiència Provincial de Pontevedra, entre d’altres, estipula que “Resulta exigible des d’un punt de vista abstracte la reciprocitat en la despesa, ja que totes dues parts es beneficien de la intervenció notarial o registral, almenys des d’una aproximació inicial davant a la norma contractual inserida en una escriptura de préstec hipotecari amb clàusules predisposades “.

Els òrgans judicials que ja s’han pronunciat al respecte consideren que no és just que l’hipotecat carregui amb totes les despeses, i per tant, declaren nul·la la clàusula que obliga a que es faci càrrec de les despeses de notari, d’escriptura del crèdit en el Registre de la Propietat, de gestoria i la liquidació de l’impost d’actes jurídics documentats. En conseqüència, obliga després al banc a fer-se càrrec de dites despeses.

No obstant, cal que prèviament existeixi aquesta clàusula en la escriptura de la hipoteca, que és abusiva i nul·la, ja que si no hi és es pot entendre que hi va haver una negociació entre l’entitat i el client i que aquest va assumir les despeses motu proprio.
Quines passes cal seguir si vull que em retornin aquests diners?

1.- En primer lloc cal reclamar al servei d’atenció al client o al defensor del client, i si s’obté resposta negativa o silenci (després de dos mesos de la seva presentació), cal demandar judicialment a l’entitat bancària.

2.- Interposar demanda judicial davant del Jutjat competent i s’ha de sol·licitar la nul·litat de la clàusula que obliga el client a l’abonament de totes les despeses derivades de la constitució de la hipoteca i la devolució d’aquests, que haurà de presentar-se amb tota la documentació relativa a factures de notaria i registre de la Propietat, així com de la gestoria si també la va triar el banc.

3.- Una vegada es celebri el judici, esperar sentència estimatòria i que el banc no itnterposi recurs d’apel·lació a l’Audiència provincial.

 

Quin termini tinc per fer la reclamació?

  • La reclamació s’haurà de realitzar en els 4 anys següents a la Sentència 5618/2015 de 23 de desembre del Tribunal Suprem per a aquells préstecs hipotecaris que segueixin actius.
  • Els clients que hagin liquidat la seva hipoteca també podran reclamar sempre que no hagin transcorregut 4 anys des de l’últim pagament.

Què haig de fer si vull que Requena Advocats em defensi els meus interessos? Cal que ens enviis un meil sol·licitant informació a info@requenaadvocats.com

Si ja ets client de Requena Advocats, i gaudeixes de la nostra assegurança jurídica professional, tens un descompte especial en aquesta reclamació, que t’arribarà mitjançant un un meil explicatiu.

Esperem que els bancs es vegin obligats a pagar tots els abusos que han comès als clients.

 

Atentament,

Albert Requena Mora, en nom de l’equip de Requena advocats.

 

2 comentaris
  1. Alfonso says:

    Me gustaría tener informacion ya que estoy a punto de firmar una nueva hipoteca y finalizar otra. SOY CLIENTE VUESTRO

  2. Albert Requena says:

    Estimado Alfonso,
    La letrada de REquena Advocats especialista en este tipo de reclamaciones se va a poner en contacto contigo tan pronto como pueda. Gracias por tu confianza.

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.