Sentència: La denegació d’una felicitació a un mosso ha de ser motivada

El Jutjat contenciós administratiu 15, en la Sentència 89/16, d’11 d’abril, ens dóna la raó davant la impugnació de la NO CONCESSIÓ d’una felicitació a un agent, per entendre que la decisió no està motivada.

Es tractava d’una felicitació pública col·lectiva perquè 3 agents es varen llençar a l’aigua per salvar la vida d’una persona, al mes de març de l’any 2014, al vespre. Els agents varen acabar amb símptomes d’hipotèrmia però varen aconseguir que aquella persona no morís ofegada.

El Director General de la Policia va considerar que dels 3 agents, només 2 eren mereixedors de la felicitació pública col·lectiva. Lògicament l’altre agent es va preguntar perquè a ell no li donaven. Les raons, segons l’Intendent  Cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació eren per motius d’oportunitat i conveniència, sense especificar res més. Contra aquesta decisió varem interposar recurs contenciós administratiu per entendre que no s’ajustava a la legalitat i que el company es mereixia la mateixa felicitació que els altres dos mossos (tampoc no sembla massa difícil d’entendre).

Arribat el dia del judici, es va proposar com a prova testifical la del citat intendent i el propi Director General.

La sorpresa va ser que el dia del judici l’Administració va al·legar que no se li havia concedit la felicitació perquè posteriorment als fets va ser expedientat per un tema desafortunat, que no tenia res a veure amb aquella actuació. I aquest era ni més ni menys que el motiu. Se li va preguntar a l’Intendent que en quina norma posava que un mosso expedientat no pot ser mereixedor d’una felicitació i la sorprenent resposta va ser que era un criteri “universal”. O_O !! i es va quedar tan ample!, Però des de quan l’Administració es regeix per criteris “universals”? També va dir que això es fa de manera exemplificant per als altres companys i altres coses que per vergonya, ni tan sols exposaré. La lletrada de l’Administració va arribar a dir -sense ruboritzar-se- que aquest és un criteri que s’ha seguit sempre i que els sindicats del cos no s’han queixat mai. Me’n feia creus i no m’ho podia creure.

El dia del judici, qui es va comportar com un autèntic Senyor va ser precisament el Director General de la Policia, que es va esperar a que acabés el judici per saludar el company (no tenia perquè fer-ho). Consti que òbviament no el defensaré,però al final el Director General signa el que li diuen, i en aquest cas, ell no tenia ni tan sols perquè saber que l’actuació meritòria va ser de 3 mossos i no de 2. La proposta de felicitació li va arribar només de dos agents.

Al final el Jutge ens ha donat la raó i ens ha dit que l’Administració demandada basa la resolució recorreguda en criteris d’oportunitat i conveniència, conceptes jurídics indeterminats excessivament amplis com per a inferir mínimament els motius que ha tingut en compte  per a denegar la felicitació impetrada en el seu dia per recurrent. És més, hi ha una clara infracció de l’article 54 de la Llei 30/1992 (manca de motivació de les resolucions) en relació a l’article 62.1.a (nul·litat dels actes que lesionin drets i llibertat susceptibles d’empara constitucional), des de l’instant en què ni tan sols per remissió al contingut de l’expedient administratiu es pot entreveure el motiu principal (adduit només el dia del judici i no en via administrativa) de la denegació de la felicitació que va ser un expedient disciplinari de 16 dies de suspensió de sou i feina.

Celebro la Sentència (espero que no la recorrin per mínima dignitat que els hi pugui quedar), i me n’alegro enormement pel company que amb tot plegat no ho ha passat gens bé. També espero que serveixi perquè mai més torni a passar una injustícia com aquesta.

Finalment, -crec que mai havia fet alguna cosa així-, vull dedicar aquesta Sentència als companys de l’escamot 5 de l’ABP de Ripoll que l’any 1999 varem viure una situació idèntica, en la qual al company J.L.R, de manera injusta no se’l va felicitar mentre que a la resta sí.

Albert Requena Mora

Mosso d’Esquadra 5700 en excedència i advocat 34.143 ICAB

 

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.