Rebaixa de 3 mesos a 16 dies una sanció disciplinària a un mosso

Per mitjà de Sentència 302/2015, el Jutjat Contenciós administratiu 11 de Barcelona, ha estimat parcialment el recurs que varem interposar contra la Resolució del Director General de la Policia que sancionava en 3 mesos de suspensió de sou amb pèrdua de les retribucions a un mosso que suposadament va reenviar a un grup de WhatsApp d’altres policies, unes imatges que va rebre per aquest mitjà d’un tema relacionat amb la feina.

Cal recalcar el Jutge envia un missatge pel Director General de la Policia, però que hauria de recollir gustosament i fer-se’l seu la instructora de la DAI perquè va per ella: “En este, la intencionalidad se encuentra incluida en la culpabilidad, aunque la explicación que se da en el apartado séptimo parece anclarse en la tipicidad (incumplir el deber de reserva profesional); es decir, con una clara confusión de conceptos que se encuentran ampliamente desarrollados en el Derecho Penal  i per altra banda, en relació a la proporcionalitat, també li dedica una missiva “La sanción de tres meses de suspensión de funciones es tributaria de ser impuesta a casos más lesivos para el servicio público y el recurrente, quién meramente ha cometido una omisión del deber de reserva, no la merece.”

La Sentència no és ferma, i estem valorant la possibilitat d’apel·lar-la davant el TSJC, atès que en part la nostra defensa, a banda de la proporcionalitat (apreciada pel Jutge), es basava també en la tipicitat i en la manca de culpabilitat i de dol per part de l’agent.

Darrerament hem hagut d’assistir a diverses imputacions penals i disciplinàries d’agents per ús d’aquest mitjà o de les xarxes socials. No obstant, cal recordar que la utilització del WhatsApp com a eina de treball o per transmetre informació policial, a banda que ara no està permesa per decisió expressa del Comissari, representa un alt risc de pèrdua del control de la possible difusió de la informació i a la vegada, resulta fàcil determinar la persona que ha enviat o reenviat les imatges o fotografies.

Tot i que el mosso expedientat va cobrar el sou dels 3 mesos suspensió per l’assegurança que té contractat el despatx Requena Advocats amb la companyia ARAG, aquests temes ens generen molta preocupació i en aquest sentit, volem reiterar a tots els membres de les forces i cossos de seguretat que no s’utilitzi el WhatsApp per trametre informació en l’àmbit laboral o relacionat amb aquest.

COMPTE AMB L’ÚS DEL WHATSAPP I TAMBÉ DE LES XARXES SOCIALS A L’HORA DE PODER DIVULGAR INFORMACIÓ QUE PUGUI ESTAR RELACIONADA AMB LES FUNCIONS POLICIALS. A banda d’una possible responsabilitat disciplinària de caràcter greu (art. 69.g de la Llei 10/1994, d’incompliment del deure de reserva professional), l’article 417 del Codi Penal castiga la conducta de revelació de secrets o d’informació per part d’un funcionari públic, que hagi tingut coneixement per raó del seu ofici o càrrec i que no hagin de ser divulgats.

WHATSAPP

En qualsevol cas, ara més que mai cal ser molt curós amb la informació que es pugui obtenir relacionada amb la feina.

Albert Requena Mora

Advocat ICAB 34.143 i mosso d’esquadra en excedència 5700

4 comentaris
 1. Carlos says:

  Te tota la raó… Peró es cert que Moltes coses van mes ràpides amb el whatsapp. Penso que es molt trist ja que la nostra feina ja es prou complicada quan els dolents ho tenen molt més facil… I nosaltres cada vegada més difícil… Molt agraït igualment lletrat i company

 2. Albert Requena says:

  Em pots tutejat, si us plau. Soc conscient que és un mitjà còmode i que pot ser molt operatiu, però no és gens segur u fàcilment es pot descontrolar la difusió, que és on està el problema. Cal anar amb molt de compte i recordar que abans que res sou vosaltres, després la feina.
  Albert Requena

 3. Jose Lara says:

  Vale, que no se use WhatsApp, pero muchas veces por hay le llega información de vehículos sustraídos en la población de al lado que ‘los cuerpos hermanos’ omiten o no comunican, o sea que yo, con mucho gusto no usaría el WhatsApp, pero que la Administración nos dote de medios de comunicación eficientes y eficaces para que nos coordinemos todos en una única dirección y no que me tenga que enterar un día después que ayer presentaron denuncia de una comisaría de un ciclomotor que me ha pasado por delante de mis narices.
  Otra cosa es que lo que se difunda sean imágenes objeto de una investigación ‘seria’, pero en mi caso las fotos de un atracador me permitieron dar la voz de alarma cuando estaba fuera de servicio, se le identificó y posteriormente detuvo, gracias al Telegram, un choro que pegó el palo en un municipio vecino del que presto servicio, fue detenido en un tercer municipio también vecino en el que yo vivo… pero los datos inicialmente sólo los tenía un cuerpo de seguridad porque no hay forma de pasarlas de forma ágil (En mi zona hay CNP, GC, y PPLL… imagínense el batiburrillo de cuerpos y ‘celos profesionales’ que hay por ahí)
  O sea, que se vayan poniendo las pilas en la administración, o el WhatsApp (Aunque yo soy de Telegram) va a seguir funcionando.
  Por último, si el grupo de WhatsApp o Telegram está compuesto única y exclusivamente de policías ¿habría revelación de secretos?… es una duda.

 4. Albert Requena says:

  Estimado José,

  No te quito la razón en lo que dices. El problema es que si tu envías una foto o información a un grupo de WhatsApp de policías y alguno de ellos lo difunde a un tercero, con independencia de las responsabilidades que pueda tener quién las ha difundido a terceros, tu puedes tener otras, si ese medio de comunicación no es oficial y la comunicación no se ha hecho respetando todos los protocolos. Anteriormente ya he comentado que puede ser un medio muy efectivo y operativo de transmisión de uinformación de interés policial, pero a la vez, entraña otros riesgos inherentes, que teneis que tener presentes. Y lo digo con razón de causa: ayer una sentencia a raíz de un expediente disciplinario, hoy he asistido una declaración de otro compañero como imputado por un presunto delito del 417 del Código Penal. La semana pasada un Juez archiva un caso similar por perdón del ofendido..etc..son muchos casos ya y muchas las consecuencias negativas de hacer un mal uso de la información (a sabiendas o por mera inobservancia o negligencia).

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.