Quin dret de visites tenen els avis amb els seus néts en cas de divorci dels pares?

Cada separació o divorci afecta directament a avis i néts, però hi ha vegades que els primers es troben amb serioses dificultats per a poder veure i gaudir dels menors.

Per aquest motiu, el Codi Civil regula en el seu article 160.2 el dret de visites dels avis i àvies vers els seus néts i netes, disposant que no es podrà impedir sense justa causa les relacions personals amb els menors.

La Jurisprudència ha anat perfilant aquest dret i així, la Sentència del Tribunal Suprem de 18 de març del 2015 ha determinat que no és possible impedir el contacte dels néts amb els seus avis i àvies, únicament per la falta d’entesa d’aquests amb els progenitors.

www.poderjudicial.es/search/contenidos.action?action=contentpdf&databasematch=TS&reference=7336621&links=abuelos%20Y%20art.%20160%20CC%20Y%20regimen%20de%20visitas&optimize=20150327&publicinterface=true

No obstant això, també es preveu que en el supòsit que existeixi una raó justificada (com podria ser el perill real per la salut física, psíquica i moral del menor d’edat), el tribunal podrà denegar el dret de visita dels avis i les àvies tenint en consideració l’interès superior del menor.

Com s’ha de realitzar aquesta sol·licitud del règim de visites?

Els avis hauran d’interposar una demanda contra els progenitors per sol·licitar l’establiment del règim de visites amb els seus néts, el qual es tramitarà pel procediment verbal, en virtut de l’article 250.1.13 de la Llei d’enjudiciament Civil.

El procediment finalitzarà amb una resolució del Jutjat de Primera Instància, que decidirà si procedeix el règim de visites dels avis amb els néts i s’establirà, en el seu cas, un règim de visites.

El tribunal, a l’hora de decidir, tindrà en compte diversos aspectes com ara l’edat dels menors, la intensitat de la relació entre els néts i els avis, si els progenitors estan divorciats i tots aquells aspectes que siguin rellevants.

Es pot preveure el règim de visites dels avis en el conveni regulador de separació o divorci?

La resposta és afirmativa, i en aquest sentit, tant l’article 233-12 del Codi Civil de Catalunya, com l’article 90 del Codi Civil, regulen la possibilitat de que els progenitors puguin establir en el conveni regulador un règim de visites a favor dels avis. D’aquesta manera, el jutge podrà aprovar l’acord, prèvia audiència també dels avis i sempre que els mateixos prestin el seu consentiment.

Tant el legislador com els Tribunals, doncs, finalment han valorat la importància dels avis i les àvies en el creixement personal i els interessos dels menors d’edat, que en realitat són els veritables perjudicats en els processos de separació i divorci i són els qui hem de protegir en moments difícils.

I els avis, per molt que els pares no s’hagin entès i hagin decidit trencar la seva relació, també tenen dret de seguir fent d’avis amb els seus néts, i tenen dret de donar-los carinyo, tendresa i amor,  i perquè no,  de tant en quan algun caprici que quedarà en “secret” davant dels pares.

 

 

 

Tatevik Manukyan,

Advocada especialitzada en Dret Civil i Familia

Requena Advocats

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.