L’incompliment de les obligacions familiars amb la reforma de Codi Penal.

Com ja vam avançar a l’article publicat al mes de juliol al nostre blog
http://blog.requenaadvocats.com/2015/07/14/la-despenalitzacio-de-lincompliment-del-conveni-de-divorci-618-2-i-622-cp/  amb l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març es deroguen les faltes i com a conseqüència ha desaparegut la falta d’incompliment de les obligacions familiars prevista a l’art. 618.2 del Codi Penal que castigava amb la pena de multa de 10 dies a 2 mesos o treballs en benefici de la comunitat d’1 a 30 dies “el que incumpliere obligaciones familiares establecidas en convenio judicialmente aprobado o resolución judicial en los supuestos de separación legal, divorcio, declaración de nulidad del matrimonio, proceso de filiación o proceso de alimentos a favor de sus hijos, que no constituya delito”.

A partir de l’1 de juliol, aquelles conductes lleus d’incompliment ddiscussióe les obligacions familiars que es tramitaven mitjançant un simple judici de faltes en el qual no era obligatori ser assistit per advocat i representat per procurador i que servia en moltes ocasions perquè als progenitors els quedés clar quines eren les seves obligacions sobretot pel que fa referència al règim de visites, la forma de fer les entregues, horaris, etc., ja no tenen rellevància penal.

La pregunta que sorgeix és lògica: A partir d’ara, què pot fer un progenitor que veu com l’altre incompleix (de forma lleu i sense que arribi a constituir delicte) alguna de les obligacions establertes en resolució judicial de divorci?

A manca de solució penal,  haurem d’adreçar-nos a un procediment civil i demanar l’execució de la sentència (o de la interlocutòria de mesures provisionals) mitjançant demanda executiva exigint el compliment, per exemple, del règim de visites, o que s’imposi una sanció pecuniària al progenitor que incompleix. També es podrà sol·licitar que s’adverteixi a l’executat que en cas que tornés a incomplir podria incórrer en un delicte de desobediència a l’autoritat judicial (art. 556.1 Codi Penal, castigat inclús amb penes de presó que poden arribar a un any).

Ara bé, si aquests incompliments fossin reiterats podrien fonamentar la sol·licitud d’una modificació de mesures que podria comportar, el canvi en la guarda i custòdia atorgada en un primer moment.

Amb independència que en un passat s’hagi pogut produir en alguns casos, cert abús d’aquest tipus de faltes penals (cal recordar que la via penal sempre ha de ser la darrera –principi d’ultima ratio del dret penal-) el que ens trobem ara és que la denuncia d’aquest tipus d’incompliment resulta molt més cara per la persona que els està patint i el procediment molt més llarg. Si bé pot arribar a descongestionar l’Administració de Justicia en alguns aspectes, també és cert que aquesta modificació no ajuda a solucionar els problemes dels ciutadans, cosa que hauria de ser la finalitat de les normes que ens regulen la nostra convivència.

Dit això, des de Requena Advocats no ens cansarem mai d’aconsellar als nostres clients que és necessari establir ponts de comunicació entre els progenitors dins un ambient de respecte i cordialitat per tal que la situació de la ruptura de la parella afecti el menys possible als fills comuns, tot i que som testimonis de la dificultat d’aquesta tasca a priori tan senzilla.

Sara Fernández Fernández

Advocada

sara.fernandez@requenaadvocats.com

 

 

 

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.