L’Ajuntament de Palafrugell condemnat a indemnitzar un conductor pel mal estat de la calçada

El Jutjat Contenciós-administratiu 3 de Girona, per Sentència 310/15, de 15 de juliol, ha condemnat l’Ajuntament de Palafrugell a indemnitzar amb 3.086€ més els interessos, a un conductor per les lesions patides arran de l’accident provocat pel despreniment d’un bloc de formigó de l’asfalt que envoltava una tapa de claveguera a la via pública.

Els fets es remunten al mes de desembre de 2013, quan F.J.J circulava amb el seu vehicle particular i pel mal estat de la calçada es va desprendre un bocí d’asfalt que va impactar amb les llandes del vehicle provocant lesions al conductor com a conseqüència del cop sobtat.

La responsabilitat patrimonial de l’Administració, s’emmarca en els articles 139 i següents de la Llei 30/1992, del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

D’acord amb la normativa vigent i la constant interpretació de la jurisprudència (entre altres, Sentències del Tribunal Suprem de 5 d’octubre de 1993, de 22 d’abril de 1994 o de 23 de setembre de 1996), i d’acord, també, amb els dictàmens de la Comissió Jurídica Assessora i del Consell d’Estat, perquè l’Administració pública tingui l’obligació d’indemnitzar en concepte de responsabilitat patrimonial és necessari que concorrin simultàniament els següents requisits:

  1. Que s’hagi produït un perjudici efectiu, individualitzat i avaluable econòmicament;
  2. Que la lesió en els béns o els drets sigui conseqüència del funcionament normal o anormal d’un servei públic, en una relació directa, immediata i exclusiva de causa a efecte, sense intervenció estranya que pugui influir alterant el nexe causal (com la culpa exclusiva de l’administrat víctima del dany, o d’un tercer);
  3. Que el dany o perjudici no s’hagi produït per força major;
  4. Que el particular no tingui el deure jurídic de suportar el dany (antijuridicitat);
  5. Que l’acció de responsabilitat s’hagi interposat dins el termini legalment establert (actualment 1 any)

Un dels arguments més utilitzats per tal de denegar una reclamació de responsabilitat patrimonial de l’Administració és la inexistència de nexe causal entre la manca de manteniment del servei públic i les lesions patides per l’actora. En aquest cas, va ser primordial l’actuació del conductor, qui va avisar a la policia local de Palafrugell en el mateix moment dels fets, per tal que aixequessin acta de l’estat de la calçada. La seva declaració el dia del judici, va ser providencial en explicar els fets que varen poder ocórrer de manera objectiva. Un exemple de professionalitat.

Un altre cop, cal donar una carbassa com a premi a una administració, en aquest cas l’Ajuntament de Palafrugell, el qual després d’un llarg expedient administratiu no ens va voler donar la raó en via administrativa, i va preferir provar sort als Jutjats.

Albert Requena Mora

Advocat 34.143 ICAB.

 

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada