L’Ajuntament de Granollers haurà d’indemnitzar una alumna per les lesions patides en un curs d’autoprotecció

Per Sentència ferma 175/2016, el Jutjat contenciós-administratiu 17 de Barcelona, ha considerat que una alumna d’un curs d’autoprotecció ha de percebre una indemnització en haver patit lesions en el decurs d’un pràctica.

Els fets varen passar el 5 de febrer de 2013, en un curs d’autoprotecció organitzat per l’Ajuntament. L’alumna va caure a terra juntament amb un dels monitors en el decurs d’una pràctica i va patir lesions de diversa consideració.

Jurídicament cal emmarcar els fets en la institució de la responsabilitat patrimonial de l’Administració (en cap cas àmbit civil i menys encara àmbit penal), per les lesions causades pel funcionament normal o anormal del servei públic. D’acord amb la Jurisprudència consolidada, per tal que el particular tingui dret a ser indemnitzat per l’administració pública, cal que es donin els següents requisits:

a) Que el particular pateixi una lesió dels seus béns o dret i que aquesta sigui real, concreta i susceptible d’avaluació econòmica.

b) Que la lesió sigui antijurídica, en el sentit que el perjudicat no tingui l’obligació de suportar-la

c) Que la lesió sigui imputable a l’Administració i conseqüència del funcionament normal o anormla dels serveis públics

d) Que existeixi una relació de causa-efecte entre el funcionament del servei i la lesió i aquesta no sigui conseqüència d’una força major.

La discussió jurídica versava amb el fet de si un alumne d’un curs d’autoprotecció té el deure de suportar les lesions o no, entenent que el curs ja de per sí comportava un cert risc i per tant, en el moment d’inscriure-s’hi, ja acceptava aquest risc i per tant, si patia algun tipus de lesió després no podia reclamar.

Amb bon criteri, el Jutgessa ens dóna la raó i textualment assegura que “la circumstància que una persona acudeixi a un curset de protecció personal no implica per res l’acceptació del possible dany que en el curset se li pugui ocasionar. La circumstància de tractar-se d’una activitat de caràcter físic no implica que sigui de risc, i un curset d’autoprotecció no té perquè comportar risc. Si l’Ajuntament estima que l’activitat era de risc hagués hagut de preveure el necessari per evitar-ho i no existeix cap previsió en tal sentit.”

Entenem que els fets són extensius a qualsevol curset organitzat per una Administració pública en el transcurs del qual un participant pateixi lesions en els termes transcrits,  sempre i quan no hagi acceptat la producció de qualsevol dany mitjançant algun document signat a l’efecte.

Des de Requena Advocats valorem molt favorablement que les Administracions públiques organitzin i gestionin cursos d’autodefensa, els quals són molt necessaris, però també defensem el fet que si algú es lesiona per una causa no imputable a ella i per aquesta raó ha d’agafar una baixa per incapacitat temporal, se l’indemnitzi tal i com preveu la Llei.

 

Albert Requena Mora

Advocat 34.143 ICAB

 

 

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.