La ocupació d’un immoble: delicte o falta administrativa?

Amb els canvis del Codi Penal i la Llei de Seguretat Ciutadana (LO 4/2015), em segueixo sorprenent de la manca de rigor per part del legislador davant Lleis tan importants, que afecten drets i llibertats de tots els ciutadans i que, precsiament haurien de ser clares i no portar a confusió a la ciutadania, a les forces i cossos de seguretat inicialment, poder judicial (Jutges, secretaris judicials, fiscals), administració pública, advocats, etc..

En aquest cas ens centrem en l’ocupació de béns immobles:

Amb l’entrada en vigor de la LO 4/2015, l’ocupació de béns immobles, habitages o la seva permanència en ells, contra la voluntat del seu titular, esdevé una infracció lleu prevista en l’article 37.7, castigat amb multes de 100 a 600€. L’article però, “esclareix i matisa” que serà infracció administrativa quan no sigui infracció penal.

Anem a veure doncs, què ens diu el Codi Penal: L’article 245.2 (el 245.1 es reserva a casos amb violència o intimidació), en els mateixos termes que la falta administrativa, preveu que sigui delicte “El que ocupare, sin autorización debida, un inmueble, vivienda o edificio ajenos que no constituyan morada, o se mantuviere en ellos contra la voluntad de su titular” i ho castiga amb la pena de multa de 3 a 6 mesos.

Ens trobem doncs que hi ha dues Lleis aplicables per una mateixa situació: el Codi Penal i la Llei de Seguretat ciutadana. El probels radica en saber quina de les dues cal aplicar, i no resulta fàcil trobar una solució mínimament coherent, anem a veure:

La infracció administrativa s’ha creat de bell nou però ni en l’exposició de motius ni en l’articulat de la Llei ens expliquen perquè s’ha incorporat, quan ja existia en l’àmbit penal i a més a més tampoc estava castigada amb penes greus. A manca d’altres criteris plausibles per decidis la norma a aplicar en un determinat cas, caldrà tenir en compte un dels principios generals del dret, que recordem que d’acord amb l’article 1.4 del Codi Civil tindràn un caràcter informador de l’ordenament jurídic: el Principi d’última ràtio del Codi Penal. D’acord amb la Jurisprudència Constitucional (Per totes, la STC 24/2004), avalada per la Sala Penal del Tribunal Suprem (STS 5252/2010), consagra aquest principi: “Y además, la delimitación del ámbito de lo punible no puede prescindir del hecho de que la infracción penal coexiste con una serie de infracciones administrativas que ya otorgan esa protección, por lo que, en virtud del carácter de ultima ratio que constitucionalmente ha de atribuirse a la sanción penal, sólo han de entenderse incluidas en el tipo las conductas más graves e intolerables, debiendo acudirse en los demás supuestos al Derecho administrativo sancionador, pues de lo contrario el recurso a la sanción penal resultaría innecesario y desproporcionado”.

Tot i que amb una primer lectura, la Llei administrativa sembla que sigui subsidiària a la penal, la Jurisprudència ens pot donar la clau a l’hora d’elegir l’aplicació d’una norma o una altra. Per tant, davant l’ocupació de béns immobles i habitatges, sense violència o intimidació, sens perjudici d’una valoració de cada cas en particular, seria aconsellable en un primer terme l’aplicació de la Llei de seguretat ciutadana (mal anomenada popularment com la Llei mordassa). Altrament, hi ha un alt risc d’absolució penal, precisament per aplicació del principi anteriorment descrit.

No cal oblidar però, que sempre es pot denunciar per les dues vies alhora (administrativa i penal) tot i que la via administrativa s’haurà de suspendre a l’espera que recaigui resolució judicial que finalitzi el procediment, moment en el qual, si hi ha absolució o arxiu penal, s’haurà d’aixecar la suspensió i continuar el procediment administratiu sancionador. Aquesta darrera via però, atès que la coordinació entre els dos poders no és que sigui generosa ni impecable, pot comportar també que al final, els fets acabin sense cap sanció.

Albert Requena Mora

Advocat ICAB 34.143 i mosso d’esquadra en excedència 5.700

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.