La falta de respecte i consideració a agents de l’autoritat, després de les modificacions del CP i la LOSC

Fins l’entrada en vigor de la recent reforma del Codi Penal, l’1 de juliol de 2015, l’article 634 del CP, considerava que era una falta penal la falta de respecte i consideració deguda a l’autoritat i als seus agents, de la mateixa manera que la desobediència lleu, en l’exercici de les seves funcions.

Per la seva banda, la Llei orgànica 1/1992, de seguretat ciutadana (actualment derogada), considerava que era una infracció lleu, la desobediència als manaments de l’autoritat o als seus agents, en aplicació directa de la pròpia Llei orgànica 1/1992.

I ara, després de la derogació de la 1/1992 ( i entrada en vigor de la LO 4/2015 de Seguretat Ciutadana i de la modificació del Codi Penal, amb l’eliminació de les faltes com a fets penalment punibles, com queda la desobediència a agents de l’autoritat??Amb la modificació del CP, s’han eliminat les faltes penals i aquest fet ha quedat fora del Codi Penal.

En l’article 556 es segueix tipificant com a delicte la desobediència greu a l’autoritat o als agents de l’autoritat, però la desobediència i resistència lleu a l’autoritat o als seus agents sempre que no sigui delicte (abans falta del  634 CP) és ara una falta administrativa greu prevista en l’article 36.6 de la L.O 4/2015 (també ho és  la negativa a identificar-se a requeriment de l’autoritat o dels seus agents o l’al·legació de dades falses o inexactes en els processos d’identificació).

La falta de respecte i consideració a agents de l’autoritat ha passat de ser una falta penal del 634 CP a ser una infracció administrativa lleu prevista en l’article 37. 4 de la LO 4/2015, de seguretat ciutadana, mentre que la falta de respecte a autoritat ha passat a ser un delicte lleu, previst i penat en l’article 556.2 del CP.

Com es pot veure, no resulta massa fàcil aclarir-se amb tots els delictes i les noves faltes administratives, i és que ha canviat tot de cop.

Adjunto enllaços amb les lleis actualitzades que poden ser d’interès.

Codi penal actualitzat i Llei Enjudiciament Criminal

http://www.boe.es/legislacion/codigos/codigo.php?id=038_Codigo_Penal_y_legislacion_complementaria&modo=1

Codi de seguretat ciutadana

http://www.boe.es/legislacion/codigos/codigo.php?id=100_Codigo_de__Seguridad_Ciudadana&modo=1

Si la feina del dia a dia ens ho permet, intentaré anar desgranant totes aquestes novetats, que són moltes i de molt interès en la feina diària de qualsevol policia.

Albert Requena Mora

Advocat 34.143 i mosso d’esquadra en excedència 5700

3 comentaris
 1. Tarque says:

  Hola Albert,

  Sobre aquest punt, a mi i altres companys se’ns ha generat el dubte de l’actuació a dur a terme en el cas que un infractor (p. ex.: per miccionar a via pública) es negui a identificar-se, es negui a facilitar cap dada i també a acompanyar-nos a les dependències més properes. Si només ofereix una resistència passiva, quin seria el correcte itinerari legal per acomplir l’objectiu de l’actuació?
  Abans estava clar que només per falta de desobediència lleu ja es podia tirar endavant l’actuació, però ara?

  Moltes gràcies i moltes felicitats per la bona feina que esteu fent.

  Salutacions.

 2. Albert Requena says:

  Benvolgut Tarque,

  Efectivament sembla que amb les reformes ha quedat aquest buit legal. No obstant, per aquests casos, la pròpia Llei orgànica 4/2015 et donaria la solució: Art 16.5: “En los casos de resistencia o negativa a identificarse o a colaborar en las comprobaciones o prácticas de identificación, se estará a lo dispuesto en el Código Penal, en la Ley de Enjuiciamiento Criminal y, en su caso, en esta Ley”. És a dir, la Llei et facultaria per procedir penalment en aquests casos. Per quin delicte? L’únic que podira ser d’aplicació seria l’article 556 del CP atès que la falta de desobediència ja no existeix: “556.1. Serán castigados con la pena de prisión de tres meses a un año o multa de seis a dieciocho meses, los que, sin estar comprendidos en el artículo 550, resistieren o desobedecieren gravemente a la autoridad o sus agentes en el ejercicio de sus funciones..”. La Fiscalía General de l’Estat no ha confeccionat cap Circular al respecte per la qual cosa no hi ha una visió uniforme de l’aplicació d’aquest delicte per al cas plantejat. Tampoc disposem encara de pronunciaments judicials al respecte.

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada