Ja tenim les primeres sentències sobre reclamació de despeses d’hipoteca a Lleida i Girona

Durant aquest any hem interposat centenars de demandes contra els bancs per demanar la nul·litat de les clàusules que imposen als nostres clients el pagament de les despeses de constitució d’hipoteca: despeses de notaria, de gestoria, del registre de propietat, de la taxació i de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats, tal i com us informavem en un altre article ( http://blog.requenaadvocats.com/2017/01/05/sobre-la-reclamacio-de-les-despeses-de-constitucio-dhipoteca/ )  i ja tenim les primeres sentències!!!

El Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Girona i el Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida ens donen la raó de manera parcial i declaren la nul·litat de les clàusules que imposen als prestataris totes les despeses de constitució d’hipoteca i obliguen als Bancs a retornar-los els imports amb els interessos generats des de la data de constitució de la hipoteca excepte l’impost d’actes jurídics documentats.

 1. Respecte a les despeses de notaria, el Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Girona considera que el pagament dels aranzels del Notari correspon equitativament a ambdues parts, al estar tots dos interessats en l’elevació a escriptura pública del contracte. Per aquest motiu, el Jutge obliga al banc a restituir al client la meitat de les despeses de notari.

Per altre banda, el Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida obliga al banc a retornar al client la totalitat de les despeses de notaria perquè entén, entre altre motius, que el beneficiari de l’elevació d’escriptura pública és el banc i no el consumidor. Així, el Jutge considera que la celebració del préstec, que és lo que realment interessa al client no requereix escriptura pública, sinó que és perfectament vàlid el préstec atorgat en escriptura privada. Per aquest motiu, considera que era el banc qui tenia l’obligació d’abonar les despeses de notaria.

 1. Respecte al registre de propietat, els Jutges consideren que són les entitats bancàries les que han de fer-se càrrec d’aquestes despeses perquè els drets del registrador es pagaran per aquell o aquells a favor dels quals s’inscriu o s’anota immediatament el dret.
 2. Respecte a les despeses de gestoria, els Jutges al·leguen que els bancs no aporten proves sobre la informació als consumidors, de forma clara i separada, del seu dret a designar conjuntament a l’empresa de gestoria o bé de rebutjar la contractació d’aquest servei. D’aquesta manera, els Jutges declaren que són els bancs els que han d’abonar íntegrament les despeses de gestoria perquè la seva contractació va ser escollida per ells i imposada als consumidors.
 3. Respecte a les despeses de taxació, els Jutges manifesten que és una despesa pròpia de l’entitat financera que es porta a terme per verificar el valor de la finca que el client atorga en garantia del préstec i obliguen als bancs a retornar als clients les despeses de taxació al·legant que les entitats financeres van decidir unilateralment l’empresa que realitzaria la taxació necessària per poder en el futur acudir a un procediment d’execució hipotecària i, tot i així, van carregar aquestes despeses als consumidors.
 4. Respecte a l’Impost d’Actes Jurídics Documentats, els Jutjats de Primera Instància de Girona i Lleida entenen que els subjectes passius d’aquest impost són els prestataris i per tant, són ells els responsables d’abonar aquesta quantia. En aquest sentit, el Jutge de Girona menciona la Sentència del TS de 19 de novembre de 2001 que al·lega que qui ha de pagar l’impost és el particular, d’acord amb el que disposa l’article 68 del Real Decret pel qual s’aprova l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

Respecte a l’Impost d’Actes Jurídics Documentats s’ha de tenir en compte que hi ha postures diferents perquè amb la Sentència  de 23 de desembre de 2015, el Tribunal Suprem considera que és el banc qui ha de fer front a aquestes despeses.

Atès que ni el Tribunal Suprem es posa d’acord en qui ha de pagar l’impost d’Actes jurídics Documentats, fins que no es resolgui la controvèrsia vetllarem pels interessos dels nostres clients i apel·larem les dues Sentències perquè des de Requena Advocats entenem que han de ser els bancs els que han de pagar aquest impost.

Per tant, tots aquells que hageu demanat un préstec hipotecari, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant el correu info@requenaadvocats.com per tal que sense compromís  puguem valorar la vostra situació per tal d’oferir el millor servei i la millor defensa front de qualsevol entitat bancària contra els abusos que hagin comès.

A tots i totes les que ja ens heu encomanat aquestes reclamacions, us haig d’agrair la confiança dipositada en Requena Advocats i dir-vos, que aquest ha estat un gran pas però  que seguirem lluitant perquè els bancs acabin retornant fins l’últim cèntim!

Tatevik Manukyan

Advocada

Responsable de l’Àrea de Dret Civil i de Familia

Requena Advocats

2 comentaris
 1. Jaime says:

  Molt bones. Tinc un dubte en relació a les sentències a les que es fa referència. Les costes a càrrec de qui van?Gràcies.

 2. Albert Requena says:

  Benvolgut Jaime, en aquestes sentències a les quals fem referència no hi ha hagut imposició de costes a cap de les parts, per tant no s’han imputat a ningú.

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.