El Jutjat Contenciós 13 anul·la una sanció disciplinària a un Policia municipal de Sabadell.

La Sentència 96/2015 del Jutjat Contenciós Administratiu 13 de Barcelona ha estimat íntegrament el recurs interposat contra la sanció per una falta greu a un agent de la guàrdia urbana de Sabadell.

La jutgessa aprecia la caducitat del procediment per haver transcorregut més de 6 mesos alhora que entén que s’ha vulnerat el dret a la defensa de l’agent.

L’expedient disciplinari en sí, és un cúmul de despropòsits i de negligència per part de l’instructor, qui s’erigeix amb el dret d’alliçonar els agents i d’exigir-los la perfecció en les seves actuacions.

D’una banda, en veure que se li esgotava el termini de 6 mesos d’instrucció del procediment, va decidir atorgar-se una pròrroga d’un mes sense la més mínima motivació, cosa que no és possible.

A més, com que tot i així se li tornava a esgotar el termini per resoldre, no va valorar les al·legacions a la proposta de resolució (registrades en el termini establert) on, entre d’altres al·legacions, precisament se l’advertia de la caducitat del procediment, per la qual cosa, la Jutgessa, amb excel·lent criteri considera que ha vulnerat el dret fonamental a la defensa. Ja ni tan sols arriba a entrar en el fons de la qüestió i de l’expedient.

Sincerament, i així ho vaig expressar a la jutgessa el dia del judici oral, com advocat, i després d’haver portat la defensa de tot l’expedient disciplinari, encara no sé què ha fet malament l’agent ni el motiu pel qual se l’ha expedientat. Ni jo, ni ell mateix. Els fets (presumptes irregularitats en la complementació de denúncies), no guardaven cap relació amb la infracció suposadament comesa (abús d’atribucions). Però el més greu és que, tot i que ho vam demanar en totes les al·legacions, ningú ens va dir quines eren les presumptes irregularitats comeses.

Tot plegat lamentable. Encara més si tenim en compte que l’Ajuntament de Sabadell està afectat de ple pel cas mercuri  en el qual està imputat el cap de la policia municipal  i l’ex- alcalde Bustos, el qual ja té una condemna d’1 any i 4 mesos de presó per la Sentència recaiguda en una peça separada de la trama per tràfic d’influències. Primer, potser els que manen haurien de donar exemple.

La carbassa, se l’emporta avui l’instructor, qui ha actuat en tot moment amb negligència i mala fe, cosa que sota el meu humil criteri, li hauria de comportar retret disciplinari. A ell, sí.

En qualsevol cas, enhorabona al company perquè s’ha fet justícia.

Albert Requena Mora

Advocat i mosso en excedència.