Darreres modificacions legislatives en matèria de successions i de familia

El passat 22 de febrer, en el DOGC es publicava la Llei 3/2017, de 15 de febrer, del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes, i de modificació dels llibres primer, segon, tercer, quart i cinquè.

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/7314/1591282.pdf

Amb la promulgació del Llibre sisè, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2018 i que culmina el Codi Civil de Catalunya, s’han reformat els articles 211-3 ( Llibre segon relatiu a la persona i familia) i 461-12 (Llibre quart relatiu a successions), del Codi Civil de Catalunya.

D’una banda, l’article 211-3, que fa referència a la capacitat d’obrar de les persones, afegeix al seu últim apartat que les autoritats judicials s’han de pronunciar expressament sobre la capacitat per exercir el dret de sufragi quan es declari la modificació de la capacitat d’obrar d’una persona. D’aquesta manera, en el supòsit de que una persona sigui declarada incapaç, no perdrà automàticament el dret de vot, sinó que el jutge decidirà en el mateix acte sobre aquesta qüestió.

D’altra banda, amb la modificació de l’article 461-12 del Codi Civil de Catalunya, el dret a acceptar o repudiar l’herència no està sotmès a cap termini. Al respecte, s’ha de tenir en compte que abans d’aquesta reforma, el dret del cridat a acceptar o repudiar l’herència caducava als 30 anys de la mort del causant.

Tot i així, el mateix article disposa que les persones interessades poden sol·licitar que es requereixi personalment al cridat a fi de que, en el termini de dos mesos, manifesti si accepta o repudia l’herència, amb l’advertència de que si en el termini de dos mesos no l’accepta, s’entén que la repudia. El Codi Civil de Catalunya exigeix que aquest requeriment personal es realitzi, com a mínim, dues vegades en dos dies diferents. En el cas que no es pugui localitzar al cridat, el notari haurà de realitzar la notificació per correu electrònic. Si, tot i això, també fos infructuosa la notificació, aquesta es realitzarà per edictes publicats en dos periòdics coneguts.

No obstant, si el cridat és un menor d’edat, respondrà dels deutes del causant només amb els béns hereditaris i no estarà obligat, en cap cas, a respondre amb els seus propis béns. D’aquesta manera s’assegura el dret a heretar del menor d’edat sense que aquest fet li pugui ésser desfavorable.

 

Tatevik Manukyan,

Advocada de Dret Civil i de Família

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.