Condemna per un delicte contra la seguretat dels treballadors

El Jutjat Penal 20 de Barcelona per Sentència 35/21, ha condemnat, a cada un dels dos germans responsables d’una empresa de logística, a 1 any, 3 mesos i un dia de presó i a una multa de 9 mesos a una quota diària de 6 € per un delicte contra la seguretat dels treballadors i un delicte de lesions greus per imprudència,  a indemnitzar la nostra clienta amb 202.900€ per les gravíssimes lesions que va sofrir, i a fer-se càrrec de les costes processals.

Els fets es remunten al mes d’octubre del 2016 quan la Sra. S.G va patir un atrapament del braç esquerre mentre manipulava un semi-remolc d’un camió per adaptar-lo a un contenidor que havia de carregar. Aquest fet li va causar greus lesions amb deformitat i pèrdua de mobilitat del braç i mà esquerra.

La complexitat de l’acusació radicava en provar la culpa de l’empresa i dels seus responsables, i finalment va quedar provat que la causa de l’accident varen ser les deficiències en el “funcionamiento del sistema neumático de bulones incumpliendo los requisitos de seguridad establecidos en el RD 1644/2008” .En conseqüència s’ha condemnat als administradors de l’empresa per un delicte contra els drets dels treballadors i a un delicte de lesions per imprudència.

El delicte contra la seguretat dels treballadors (316 i 318 CP) estima punible la conducta de qui, amb infracció de les normes de prevenció de riscos laborals i estant legalment obligats, no facilitin els mitjans necessaris per tal que els treballadors desenvolupin la seva activitat amb les mesures de seguretat i higièniques adients, de forma que posin en perill la seva vida, integritat física o salut. Si bé el tipus penal no requereix que hi hagin conseqüències, en aquest cas hi van haver lesions molt greus, motiu pel qual també s’ha condemnat per un delicte de lesions greus per imprudència. La condemna s’ha vist molt reduïda perquè s’ha apreciat dilacions indegudes en el procediment.

Molt satisfeta per la feina feta i pel resultat obtingut, però sobretot per haver contribuït en que s’hagi fet justícia.

Valentina Mazzoni

Advocada.

Sòcia Directora de Requena & Mazzoni advocats