¿Com es pot modificar una sentència de divorci?

Després d’un divorci poden canviar moltes coses, no només en l’àmbit personal, sinó també en el econòmic: canvis de residència, de feina, naixement de fills amb altres parelles…i per tant, sorgeix la necessitat de canviar les obligacions establertes en la sentència de divorci.

Per aquest motiu, l’article 233-7 del Codi Civil de Catalunya disposa que: “les mesures ordenades en un procés matrimonial es poden modificar, mitjançant una resolució judicial posterior, si varien substancialment les circumstàncies concurrents en el moment de dictar-les.”

Així mateix, l’article 775 de la Llei d’Enjudiciament Civil estableix que “el Ministeri Fiscal, havent fills menors o incapacitats, i en tot cas, els cònjuges, podran sol·licitar del tribunal que va acordar les mesures definitives, la modificació de les mesures convingudes pels cònjuges o de les adoptades en defecte d’acord, sempre que hagin variat substancialment les circumstàncies tingudes en compte al aprovar-les o acordar-les.”

Les sentències de divorci es poden canviar per modificar  la quantia de la pensió d’aliment

s, per sol·licitar-ne la seva extinció, per modificar la pensió compensatòria o per extingir-la, o per sol·licitar una modificació en la guarda i custòdia dels menors.

-I quins són els motius que s’exigeixen per canviar les mesures acordades en sentència?

  • L’existència de problemes econòmics que dificulten o impossibiliten l’abonament de la pensió d’aliments fixada en sentència de divorci.
  • La producció d’un canvi respecte als ingressos dels progenitors que es van tenir en compte per acordar la quantia de la pensió d’aliments o de la pensió compensatòria.
  • La variació de les despeses dels menors, tant a l’alça com a la baixa (per ex, quan canvien de col·legi privat a concertat o públic o al revés).
  • L’existència de canvi del lloc de residència d’un dels progenitors.
  • Quan els fills són econòmicament independents o tenen possibilitat de trobar feina.
  • Quan es produeix el naixement d’un altre fill fruit d’una nova relació sentimental. En aquest sentit, la Sentència del Tribunal Suprem de 21 de setembre de 2016 disposa que el fet de que el progenitor hagi refet la seva vida sentimental i fruit d’aquesta relació s’hagi produït el naixement d’un fill/filla, és una circumstància rellevant per revisar la pensió d’aliments. No obstant, en aquest cas, es tindran en consideració els ingressos de la nova unitat familiar.

 

-Sempre que hi hagi algun d’aquests motius es podrà sol·licitar una modificació de la sentència?

No sempre, atès que per poder modificar les mesures adoptades en un procés matrimonial s’han de complir una sèrie de requisits:

1 – Ha d’existir un canvi substancial de les circumstàncies, és a dir, que s’hagi produït un canvi en el conjunt de les circumstàncies que es van tenir en compte a l’hora de dictar la sentència de divorci.

2- Aquest canvi ha de tenir una entitat suficient, és a dir, que impliqui la necessitat de modificar la mesura acordada en el moment del divorci per poder ser complerta.

3-També s’ha de tenir en consideració que aquest canvi ha de ser involuntari i ha de tenir una permanència en el temps.

4- El canvi també haurà de ser imprevist, és a dir, que no s’hagués previst en el moment del divorci.

Atès que no resulta senzill modificar una sentència de divorci, i més especialment en els divorcis de mutu acord,  cal ser molt conscient d’allò que es signa. L’experiència ens diu que moltes vegades, només per acabar amb el conflicte i les discussions, i amb ganes de treure’s el problema de sobre, s’acaben signant convenis reguladors que en un futur acabaran portant dificultats si es volen modificar.

Per aquest motiu, és molt important que el conveni regulador pugui preveure el més mínim detall i avançar-se en el futur.  Això no vol dir que el conveni hagi de regular de manera expressa totes les situacions i escenaris possibles en el futur, sinó que ha de poder preveure una solució pels problemes més freqüents que puguin esdevenir encara que no existeixin en el moment de la signatura del conveni.

Així, les advocades i els advocats tenim la responsabilitat d’assessorar els nostres clients i hem de transmetre al client tota la confiança necessària per tal d’ajudar-lo, amb empatia però també amb fermesa i determinació, a fer front a una situació tan difícil com és un divorci, el qual tindrà conseqüències econòmiques i personals durant molts anys.

 

Tatevik Manukyan

Advocada de Requena Advocats

Especialista en Dret Civil i Família

tatevik@requenaadvocats.com

0 comentaris

Deixa el teu comentari

Voleu unir-vos a la discussió?
No dubteu a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.