Absolt un policia local de Montcada d’un delicte d’amenaces

Per Sentència 163/2015, d’1 de juny, el Jutjat Penal de Sabadell ha absolt un policia local de Montcada i Reixac del delicte d’amenaces el qual venia sent acusat només per part del propi Ajuntament.

Ni tan sols el Ministeri Fiscal acusava per aquest delicte i demanava l’absolució. Després de més de dos llargs anys, el mateix dia de la celebració del judici (i no abans), l’Ajuntament retira l’acusació, que mantenia fora de tota lògica jurídica,  davant uns presumptes fets que en cap cas encaixaven amb el tipus penal d’amenaces previst en l’article 169.2 del Codi Penal. Fins la data, a més, l’Ajuntament sol·licitava una pena d’1 any i mig de presó, quan el màxim previst era de 2 anys.

Per entendre els motius pels quals ni tan sols el Ministeri Fiscal acusava, cal desgranar aquest tipus delictiu; anem a veure:

a) El bé jurídic protegit del delicte d’amenaces és la llibertat de la persona i el dret que tots tenen a l’assossec i a la tranquil·litat personal en el desenvolupament normal i ordenat de la vida.

b) El contingut o nucli essencial del tipus és l’anunci en fets o expressions, de causar a un altre un mal que constitueixi delicte dels enumerats en l’article 169 del Codi Penal; anunci de mal que ha de ser seriós, real i perseverant.

c) També exigeix ​​la Jurisprudència que el mal anunciat ha de ser futur, injust, determinat i possible que depèn exclusivament de la voluntat del subjecte actiu i produeix la natural intimidació en l’amenaçat (STS 268/99, de 26-2;).

d) Aquest delicte és eminentment circumstancial, per la qual cosa s’ha de valorar l’ocasió en què es profereixi, persones intervinents, actes anteriors, simultanis i sobretot posteriors al fet material de l’amenaça (STS 938/2004, de 12-7)

e) Es requereix un dol específic consistent en exercir pressió sobre la víctima, atemorizant-la i privant-la de la seva tranquil·litat i assossec, dol indubtable, quan existeix un pla premeditat d’actuar amb aquesta finalitat o ànim intimidatori evident contra la víctima (ATS 1880/2003, de 14-11).

Per tant, perquè es consumeixi l’acció típica del delicte d’amenaces, cal que es donin tots i cadascun dels requisits legalment o jurisprudencialment previstos. Altrament, no hi pot haver acusació i menys encara una condemna penal.

En aquest cas volem agrair la confiança de l’agent en Requena Advocats i a la vegada volem obsequiar amb una merescuda carbassa a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, que ha mantingut una acusació particular de manera temerària quan fins i tot el Ministeri Fiscal demanava l’absolució. Amb aquest fet, han provocat innecessàriament un estat de preocupació i incertesa a l’agent imputat durant més de dos anys, amb tot el que això comporta.

Albert Requena Mora

Advocat 34.143 i mosso d’esquadra en excedència 5700