45 anys de presó per l’assassí dels agents rurals a Aspa

L’Audiència provincial de Lleida ha condemnat a 45 anys de presó a l’assassí dels 2 agents rurals a Aspa, ara farà 2 anys. El judici es va celebrar per Tribunal del Jurat, el qual va declarar culpable a Ismael Rodríguez de dos delictes d’assassinat amb traïdoria, un delicte de tinença il·lícita d’armes i un delicte contra la fauna. També va declarar culpable a Miguel Ángel Fernández de ser cooperador necessari del delicte de tinença il·lícita d’armes.

Després del veredicte del Jurat, li corresponia a l’Audiència Provincial de Lleida dictar Sentència. És a dir, havia de concretar les penes i pronunciar-se sobre la responsabilitat civil, cosa que ha fet amb la Sentència 61/2019, d’11 de febrer.

A l’assassí d’en Xavier i en David li imposen 45 anys de presó (22 per cada assassinat (138 i 139 CP) i 1 per la tinença il·lícita d’armes (564.2 CP)) i 6 mesos de multa per un delicte contra la fauna (335.2 CP). A més, haurà de rescabalar a les famílies amb més d’un milió d’euros com a responsable civil. Per altra banda, Miguel Ángel Fernández, qui va ajudar a l’autor dels crims a burlar l’ordre de la Guàrdia Civil de dipositar l’arma per tenir la llicència caducada en posar-la fictíciament a nom seu, l’han condemnat a 9 mesos de presó coma col·laborador necessari del delicte de tinença il·lícita d’armes.

Destaca en la Sentència que s’ha declarat Mussap, l’asseguradora del caçador, responsable civil directa fins al límit que hi havia assegurat, de 300.000€. Aquest ha estat un dels aspectes més controvertits durant el judici atès que l’advocat de Mussap entenia que la companyia no era responsable de la indemnització en no tractar-se un fet relatiu a la caça.

En homenatge a en Xavier Ribes i David Iglesias

Des de Requena Advocats, volem agrair a l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (ASPARC) i a l’Asociación Española de Agentes forestales y Medioambientales (AEAFMA) la seva confiança amb nosaltres en constituir-nos com acusació popular en aquest procediment.

https://www.elperiodico.com/es/actualidad/20190211/condena-asesino-rurales-aspa-7297935

https://www.ara.cat/societat/Dues-decades-assassinar-Agents-Rurals_0_2178382284.html

Albert Requena Mora

Soci-director Requena Advocats